Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo jsem 

 

Jak již stručně v úvodu řečeno, jsem jihočeský patriot. Ač mě okouzlilo volání dálek a vůně cizích krajin, střelka mého vnitřního kompasu, na rozdíl od toho klasického, směřuje na opačnou stranu - na jih, k nedaleké Šumavě. Od  mládí se věnuji fotografování a to je už více než 60 let. Dlouhé dny trávené v temné komoře jsem zaměnil za mnohem méně časově náročné a přátelštější zpracování na počítači. Citlivou vrstvu na filmu vystřídal elektronický snímač s obrazovými body a paměťová karta, dlouhý proces zvětšování, vyvolávání a sušení nahradila digitální technika.

O to více času zbývá na práci v terénu, kompozici a tvůrčí činnost. Každý záběr, byť pořízený ze stejného místa, je jedinečný  a neopakovatelný. Je při tom lhostejné, zda jej vytvořil amatér, či špičkový profesionál. Jedině závěrka fotoaparátu dokáže zastavit čas a navždy zvěčnit moment přenesený přes objektiv na políčko filmu či na paměťové médium. Bohužel s nástupem této moderní vymoženosti vyrostlo jako hub po dešti těch, které digitální aparáty svádí k bezmyšlenkovému mačkání spouště. Tajemství dobrého snímku ale zůstává dál  skryto v hledání  správného místa, úhlu pohledu a optimálního výřezu fotografované scény. Do fotografování se musí člověk zamilovat, věnovat mu spoustu úsilí a času. Okolní svět je třeba vnímat přes hledáček fotoapárátu, využívat nejen inspirace, ale hledat stále něco nového.

Nenabízím nic k prodeji ani k jakékoliv komerci. Chci sdílet své fotografické zážitky se všemi, kdo mají vztah k přírodě a krajině, k jejímu kouzlu a rozmanitosti a dokáží prožívat stejné pocity při prohlížení fotografie jako při jejím pořizování.

Na případném použití a publikování mých fotografií jsem ochoten se dohodnout.